logo

•• Hyza a.s. - exkurzia žiakov zo Základnej školy Korňa ••


Žiaci zo ZŠ Korňa využili možnosť zúčastniť sa na odbornej exkurzii "Cesta za jedlom - slovenské chutí najlepšie" v rámci týždňa "Hovorme o jedle", ročník 2014. Miestom  ich exkurzie bol Javor 503, a.s. so sídlom v Strečne (Žilinský kraj) - farma výkrmu bojlerov, ktorá patrí medi najväčších dodávateľov suroviny pre spoločnosť Hyza a.s..

História spoločnosti Hyza a.s. siaha až do roku 1949, kedy sa v nej začalo s hydinárčením. Postupne sa rozrástla v najmodernejší závod v Strednej Európe, s vlastnými farmami, pri dodržiavaní dobrých životných podmienok zvierat (animal welfare).

Spoločnosť HYZA a.s. patrí k najväčším a najmodernejším spracovateľom a výrobcom hydiny a hydinových mäsových výrobkov nielen na Slovensku ale aj v Európe. HYZA a.s. priamo zamestnáva viac ako 1000 zamestnancov a tiež podporuje zamestnanosť v regióne na slovenských hydinových farmách a v poľnohospodárstve. Od roku 2006 je HYZA a.s. členom skupiny Agrofert holding, ktorá združuje viac ako 230 podnikov z oblasti potravinárstva, poľnohospodárstva, chémie a pozemnej techniky nachádzajúcich sa na Slovensku a v Čechách. 

Spoločnosť HYZA a.s.:

  • denne spracuje viac ako 100 000 ks kurčiat zo slovenských fariem,
  • zabezpečuje distribúcia hydiny z fariem až na pulty predajní za 12 až 24 hodín, pretože na čerstvosti záleží,
  • dodržiava najprísnejšie požiadavky na kvalitu a bezpečnosť výrobkov a spoločnosť je hrdým držiteľom certifikátov GFSI /Global food safety Initiative/: IFS, BRC, ISO 9001:2009,
  • riadi sa pravidlami Animal welfare (program blahobytu zvierat) a to isté požadujeme aj od dodávateľských fariem,
  • využíva moderné technológie poprednej svetovej spoločnosti STORK,
  • garantuje nielen miesto spracovania, ale tiež miesto a kvalitu chovu a nekompromisnosť nezávislej veterinárnej kontroly

Žiaci z kysuckej ZŠ Korňa prišli na exkurziu do Farmy výkrmu bojlerov, ktorá patrí medzi najväčších dodávateľov suroviny pre Hyza a.s.. Na farme chovajú takmer štrť milióna kureniec (10 hál po 21 500 ks). Takýchto výrobných turnusov majú približne šesť do roka. Ročne výkrmňou prejde takmer jeden a pol milióna kurčiat.

Od sprevádzajúceho zamestnanca sa deti dozvedeli, ako dlho trvá vyliahnutie kuriatok, aké živiny a vitamíny musia kuratám v hale podávať (najmä vitamín D, ktorý získavame zo slnka). Diskusia takisto prebehla na tému antibiotických kurčiat zo zahraničia a aspoň malý exkurz do európskej legislatívy - zamestnanec žiakom vysvetľoval, aký je postup, ak sú kurčatá choré, koľko jedincov môže maximálne žiť na určitej ploche a akú hygienu musia pri veľkovýrobe dodržať.


Tu si môžete pozrieť video z exkurzie:

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...